Sajtóvisszhang

Figyelem és érdeklődés

"De a kérdés még mindig nyitott: miért és mitől volt ekkora élmény ott lenni? Talán azért, mert szinte sehol nem éreztem ilyen őszinte érdeklődést és figyelmet. Ugyanazt az őszinte érdeklődést és figyelmet mutatták a közönség és az előadók is. A művek iránt, a zene iránt – és egymás iránt! Mintha először hallottam volna – nem csak az új, kortárs darabokat – hanem általában zenét."
Dauerni-Nagy István

http://www.momus.hu/article.php?artid=6610

Verdi levendulaillatban

"Pannonhalmán a városi nyüzsgésből kiszabaduló kultúrturista számára a lelassuló idő, a csend, a levendulaillat, az éjszakai tücsökciripelés, a bor zamata, keveredve az ottlét minden apró mozzanatával észrevétlenül is az előadások részévé válik. Elvétve még felül is írja azokat."

Králl Csaba

http://www.revizoronline.com/label.php?id=5086

 

Visszapillantás

"Tízéves - az iskolai időszámítás szerint: felső tagozatos - lett az Arcus Temporum Fesztivál. (...) A zenei előadások színvonalára soha nem lehetett panasz. Az elkötelezett és nagyszerű muzsikusok mellett a világ bármelyik fesztiválján szívesen látott szólisták (mint Gidon Kremer, Vlagyimir Tonkha, mario Caroli, Alekszej Ljubimov) léptek fel, mindezek mellett az Arcus Temporum fontos és értékes, a magyar zenei élet szempontjából is gyümölcsöző kapcsolatokat alakított ki a pozsonyi Konvergencie Kamarazenei Fesztivállal és a bécsi Klangforummal. Van tehát mire visszatekinteni."
Molnár Szabolcs

Muzsika 2013/10. szám
A cikk itt olvasható

 

Arcus szemekkel

"Végül pedig egy érdekes élmény: a szombat esti előadáson nagyon jó helyre sikerült ülnöm: mellettem Klaus Lang és Beat Furrer, mögöttem Giya Kancheli, a balra lévő padsorban pedig Bent Sorensen és Valentyin Szilvesztrov foglalt helyet. Nem tudom, van-e még egy komolyzenei fesztivál, ahol az ember olyan helyre tud ülni, hogy körülötte öt zeneszerző is figyeli az előadást?"

http://komolyportal.com/articles.php?article_id=85

Ha énekszárnyon zengenek


"Az Arcus Temporum bizonyíték arra, hogy érdemes a művészetet megőrizni a maga tisztaságában, és úgy szemlélni, mint Isten ködbe burkolózó arcának váratlan és örömteli felfedezését. (...)Az isteni igék azonban nemcsak dallamban, hanem szövegben, (mozgó)képben is megjelenhetnek. Ránk pedig az a feladat vár, hogy ne csak a szemünket és a fülünket nyissuk ki, hanem a szívünket is kitárjuk a befogadás élményére."
Ikker Eszter

http://kuk.btk.ppke.hu/hu/content/ha-%C3%A9neksz%C3%A1rnyon-zengenek

 

Hallásgyakorlatok


"Nem véletlenül hivatkozott a fesztivált köszöntő bevezetőjében Varga Mátyás, a fesztivál igazgatója a „lelkigyakorlat” fogalmára. Olyan idő ez, amely egyszerre mutat túl a hétköznapi értelemben vett idő-számítás keretein, és ágyazódik bele a mindennapi valóságba, amelyben a szent és a profán terek kézzelfoghatóbban érzékelhetőek egymásnak való jelenlétük tükrében, azaz: a kettő egymástól való elhatárolódásának érzékelésével a közöttük lévő szakadék mégis áthidalhatóvá válik."
Várkonyi Borbála

http://kultura-es-kritika.blog.hu/2013/09/02/hallasgyakorlatok

 

Fesztivál a csúcson

"A X. Arcus Temporum fesztivál mind helyszínével, mind műsorával kuriózumnak számít, olyan különlegesség, aminek a befogadására csak ritkán van lehetősége az embernek. Az egész program olyan volt, mint egy Michelin csillagos étterem menükóstolása: (...) úgy megyünk haza, hogy nagyon élveztük az egészet, és alig várjuk, hogy egy év múlva újra leülhessünk ugyan ehhez az asztalhoz és reméljük, hogy hasonló ínyencségekben lesz majd részünk itt fenn, a hegyen."

http://www.kulturpart.hu/uzenet_a_foldrol/36413/fesztival_a_csucson

 

Szent és profán

"2008-ban ugyanakkor semmiféle garancia nem volt arra vonatkozóan, hogy a Pannonhalmi Apátság büszkesége, a minden évben augusztus egyik utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Arcus Temporum zenei fesztivál még 2013-ban is létezni fog. Amit már akkor is tudni lehetett, hogy (ha megéri) nem lesz vita a fesztivál megálmodói és látogatói között a tekintetben, hogy hazánk egyik legeredetibb (kortárs)zenei rendezvénye méltó és emlékezetes ünnepet érdemel majd tizedik születésnapján."
Ignácz Ádám

http://tiszatajonline.hu/?p=36553

 

Városi idegenség és fel nem robbant bombák


"Az idei nyárvég különleges csemegéket tartogatott a magas művészet kedvelőinek. Pláne, ha valaki éppen Asztalos Zsolt munkáira volt kíváncsi, aki egy időben két helyszínen is kiállított, igaz Európa két – minden szempontból – igen távoli pontján. Pannonhalmán és Velencében eltérő kontextusban más-más Asztalos-műveket láthatott a közönség, a két helyszín közötti híd maga a művész."

http://arthist3ria.tumblr.com/post/60920340617/varosi-idegenseg-es-fel-nem-robbant-bombak

 

 

Pannonhalma jelenség - Az Arcus Temporum Fesztiválok

"A bazilika, a kápolna, vagy éppen a tornaterem most is zsúfolásig tele. Hova lehetne ültetni kétszer (vagy akár tízszer) ennyi embert? Azért vonósnégyeseket mégsem lehet stadionokban előadni... Az utópisztikus megoldás talán az, hogy sok, nagyon sok hasonló fesztivál kellene."
Waczak

http://kultifilter.hu/zene/jegyzet/item/57-a-pannonhalma-jelens%C3%A9g-%E2%80%93-az-arcus-temporum-fesztiv%C3%A1lok.html


Interjú Rozmán Lajossal, a fesztivál zenei művészeti vezetőjével

http://www.muzsikalendarium.hu/muzsika/index.php?area=article&id_article=3699&hl=arcus%20temporum

 

Nyomtatás | Vissza