Double Points:VERDI

ICKamsterdam / Nemzetközi Koreográfiai Művészeti Központ, Amszterdam – Emio Greco I PC (NL)

Double Points: VERDI

Szenvedélyes, zsigeri, heroikus

A Double Points: VERDI az olasz opera három ikonikus nőalakját idézi meg, ezeket a nagyon feminin és elemi hangokat. Emio Grecótól és Pieter C. Scholtentől a klasszikus operarepertoár Verdi-primadonnáiban rejlő erőterek kortárs olvasatát kapjuk. Az alkotók olyan tipikus operaelemeket értelmeznek újra, mint a vágy, a viszonzatlan szerelem vagy a kifürkészhetetlen végzet.

Tánc-operájuk karizmatikus nőalakjai – a Traviata Violettája, a Jeanne d’Arc Giovannája és az Othello Desdemonája – lerombolják a társadalmi elvárásokat. Lázadásuk következményeként mindhárman a halállal néznek szembe, így fizetnek a patriarchális rendszer lebontására tett kísérleteikért. A halál azonban esetükben nem beletörődés, nem a felelősség előli menekülés, hanem a személyes ideálokhoz való hűség felszabadító megélése. Verdi hősnői sosem „halnak meg”, csupán földi létüket fejezik be, ezzel válnak a diadalmas nő halhatatlan szimbólumává.

A Double Points: VERDI a tánc és az opera műfaji kereteit is vizsgálja, feszegeti. Az előadás zenéje a legnagyobb dívák (Maria Callas, Renata Tebaldi, Joan Sutherland) eredeti felvételeit használja.

 

A 2004-es nagysikerű trafóbeli fellépés után majd egy évtizednek kellett eltelnie, hogy a hazai közönség ismét találkozhasson Greco és Scholten munkájával, és rögtön egy egészen friss, idén júliusban, Amszterdamban debütáló munkát mutatunk be a fesztivál nézőinek.

 

ICKamsterdam

Emio Greco koreográfus, táncos és Pieter C. Scholten koreográfus, rendező csaknem két évtizede dolgozik együtt új táncformák keresésén. Kutatásaik egyik fókusza a testek új dramaturgiája.

1996-ban alapított társulatuk, az Emio Greco I PC számos hazai és nemzetközi díjat nyert. Új munkáik rendszeresen koprodukcióban, neves fesztiválok és a kortárs előadó-művészet és tánc kultikus intézményeinek közös vállalkozásaiként valósulnak meg.

Az alkotópáros által 2009-ben alapított ICKamsterdam (Nemzetközi Koreográfiai Művészeti Központ, Amszterdam) egyszerre produkciósház, vendégművészeket fogadó intézmény, amely kiemelten foglalkozik fiatal tehetségek támogatásával, valamint akadémia, amely a tudástranszferre és a kutatásra helyezi a hangsúlyt.

Az ICKamsterdam a holland és nemzetközi táncművészeti szcénának is fontos szereplője. Partnerei a közeljövő projektjeiben többek között: Marseille 2013 Európa Kulturális Fővárosa (FR), Troubleyn | Jan Fabre (BE), Bimeras, Isztambul (TR), Opera Zuid Maastricht (NL), Frascati Amsterdam (NL), Stadsschouwburg Amsterdam (NL) és a Holland Nemzeti Ballet (NL).

 

Koreográfia: Emio Greco és Pieter C. Scholten

Koncepció és dizájn: Pieter C. Scholten

Előadók: Kelly Hirina, Suzan Tunca, Helena Volkov

Dramaturg: Krystian Lada

Jelmeztervező: Clifford Portier

Fénytervező: Henk Danner

Köszönet Neda Hadji-Mizraeinek

Az ICKamsterdam produkciója

2013 januárjától az ICKamsterdam – a Holland Előadó-művészeti Alap (FPK NL) és Amszterdam önkormányzatának támogatásával – Amszterdam város tánctársulata.


60 min

 

fotók: Alwin Poiana

 

 

 

 

Nyomtatás | Vissza