English site
Fesztivál után
Nézze, én nem vagyok templomjáró ember, de egyet kell értenem Florenszkijjel, aki szerint minden művészet a vallásból fakad. Első ízben láttam a saját szememmel egy működő monostor életét, elmesélték a bencés regula alapelveit, s ráébredtem, hogy eddig is sok olyan dolgot beleszőttem zenei elméletembe, amelyeket kézzelfoghatóan először itt tapasztaltam meg. Egyfelől itt látható, hogy a csendnek milyen óriási súlya, jelentősége van. Másfelől nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ha az ember lemond a saját akaratáról, akkor hatalmas szabadságot tapasztalhat meg. […]

Ha a zenéből végleg kivész a dallamosság, az hasonló lenne, mintha az emberek csak mosolyognának egymásra, de nem tudnának beszélni. […] Teljesen idejétmúlt az a kórus, ami azt zengi, hogy az egész világ katasztrófa sújtotta hely. […]
„Újra szólaljon meg az ember…!” – Teimer Gábor pannonhalmi interjúja Valentin Silvestrovval, Magyar Narancs, 2007. szeptember 6.

A fesztivál az idő, a tér fogalmával és a művészet eszközeivel késztet elmélkedésre, ösztönöz az életben nélkülözhetetlen hitre. Teszi mindezt hűen Szent Benedek regulájához, a közösségteremtés jegyében.
Vajda Ildikó: A művészet ereje Pannonhalmán, Új Ember, 2007. szeptember 2.

A IV. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál rendkívül haladó szemléletmódja szerint nyitottság nélkül nem is érdemes komplex képet nyújtó fesztivál szervezésébe fogni, ezért az elegánsan vázolt koncepció mögött húzódó laza kötés csupán felütése volt a programsornak.
Végső Zoltán: Kortárs apátság, Élet és Irodalom, 2007. augusztus 31.

A Földvári Napok szomorú sorvadása óta nincs jobban és érzékenyebben szerkesztett kortárszenei eseménysorozat, mint az, aminek Pannonhalma ad helyet.
Albert Mária: Kortárs zenei csúcs Pannonhalmán, hvg.hu (Gramofon Zenekritikai Műhely), 2007. augusztus 29.

A pannonhalmi főapátságban negyedszerre rendeztek kortárs művészeti fesztivált. Ínyenceknek való kínálat: az ukrán zeneszerző, Valentin Silvestrov, a belga-svájci táncos, Cindy Van Acker, installációk, Lovász Irén, és a magyar komolyzene színe-java. (…) Pannonhalmán más idő, más naptár szerint mérik a perceket.
Mestyán Ádám: Más idő, más naptár, Kultúra.hu, 2007. augusztus 27.

Vissza | Nyomtatás